Seguidors

diumenge, 21 de febrer del 2010

CONRAD, Joseph

 
 
 
"EL CORAZÓN DE LAS TINIEBLAS" (1899)

LITERATURA ANGLESA / SEGLE XIX

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 172 / ISBN 84-89669-33-3 / Edició: 2002


La novel·la se centra en un mariner anomenat Charlie Marlow, que narra una travessia que va fer anys enrere pel riu Congo, a la recerca del senyor Kurtz, el cap d'una explotació d'ivori al Congo, i que al llarg de la novel·la adquireix un caràcter simbòlic i ambigu. Els dos primers terços de la novel·la narren el viatge de Marlow des de Londres a l'Àfrica, i remuntant el riu Congo, fins a arribar a la base de recollida d'ivori en què es troba Kurtz, per tal d'enviar de tornada a Europa. En el camí, Marlow serà testimoni de la situació extrema en què viuen els colons europeus, la seva brutalitat cap als nadius africans, i haurà de superar tota mena d'obstacles (retards, malalties, atacs d'indígenes ...) fins a arribar a destinació. Quan finalment es troba amb Kurtz, la imatge ha anat engrandint i mitificat durant el procés, descobreix que es tracta d'un personatge misteriós, al qual els nadius idolatren com si fos un déu. Marlow i els seus companys de viatge aconsegueixen carregar a Kurtz, ja greument malalt, en el petit vaixell de vapor que ha de treure'l de la selva, però aquest mor en el trajecte, pronunciant davant Marlow les seves últimes i enigmàtiques paraules: " L'horror! ¡ L'horror! ". El viatge de Marlow al cor del continent africà es transforma així en un descens als inferns, però també en una crítica a l'imperialisme occidental i una investigació sobre la bogeria.


Francis Ford Coppola es va basar en aquest breu relat per la seva pel·lícula Apocalypse Now, que si bé estava ambientada en la Guerra del Vietnam, mantenia l'esperit i l'estructura del relat de Joseph Conrad.

Més informació a:


 
 
"NOSTROMO" (1904)

LITERATURA ANGLESA / SEGLE XX

Edicions 62 / Pàginas: 398 / ISBN 84-297-3047-8 / Edició: 1989


Nostromo és una novel·la política de l'escriptor polonès-britànic Joseph Conrad, publicada el 1904, que tracta els assumptes d'una república fictícia de Sud-amèrica, anomenada "Costaguana".
La novel·la es desenvolupa al port imaginari de Sulaco, l'economia del qual depèn de la mineria de plata. Dibuixa les característiques de la política interna i internacional en els països llatinoamericans de finals del segle XIX i començaments del segle XX i la intervenció dels Estats Units per assegurar els seus interessos econòmics. Les guerres civils de les elits criolles, les intrigues i el suposadament "incorruptible" líder popular, determinen finalment la secessió de Sulaco que es declara independent de Costaguana, en nom d'assegurar la mina de plata de Sant Tomé als nord-americans i als seus associats en l'elit local.

Més informació a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada