Seguidors

divendres, 28 d’agost del 2009

GRAN CABDILL SEATTLE

 
 
 
"NOSALTRES SOM UNA PART DE LA TERRA"

HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA / HISTÒRIA DELS ESTATS UNITS
J.J. de Olañeta / Pàgines: 45 / ISBN 84-9716-055-X / Edició: 2002


"...L'estat de Washington, al nord-oest dels Estats Units, fou la pàtria dels duwamish, un poble que -com tots els indis- es considerava part de la Naturalesa, la respectava i la venerava, i, des de feia moltes generacions, vivia amb ella en harmonia.
L'any 1855, el catorzè president dels Estats Units, el demòcrata Franklin Pierce, proposà als duwamish que venguessin les seves terres als colons blancs i que ells se n'anessin a una reserva. Els indis, això, no ho entengueren. Com es podia comprar i vendre la terra?. Per a ells, l'home no pot posseir la terra, com tampoc pot ser amo del cel, de la frescor de l'aire o de la luïssor de l'aigua.
El Cabdill Seattle, el gran cap dels duwamish, donà la resposta, a petició del Gran Cabdill dels blancs, amb un discurs la saviesa, crítica i prudent esperança del qual encara avui, 140 anys desprès, ens sorprèn i admira.
"...Les meves paraules són com les estrelles, mai no s'extingeixen...", va dir el Gran Cabdill Seattle..."
 
Aquest va ser el seu missatge. El seu poble no ha sobreviscut, les seves paraules no foren escoltades.

BOWRA, C. M.

 
 
"INTRODUCCION A LA LITERATURA GRIEGA"

HISTÒRIA ANTIGA / Hª LITERATURA GREGA
Editorial Gredos / Pàgines: 357 / ISBN 978-84-249-2877-3 / Edició: 2008



Síntesi sobre la literatura grega clàssica, organitzada per estils literaris, de l'especialista i  professor sir Cecil Maurice Bowra.

BOSCH, Aurora

 
 
"HISTORIA DE LOS ESTADOS UNIDOS. 1776-1945"

HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA / HISTÒRIA DELS ESTATS UNITS
Crítica / Pàgines: 551 / ISBN 84-8432-623-3 / Edició: 2005


Recent síntesi sobre la història dels Estats Units, fins a 1945, amb especial èmfasi sobre els moviments, grups, minories, partits que conflueixen al llarg del període analitzat.

NEL·LO, Oriol

 
 
 "AQUÍ, NO¡ Els conflictes territorials a Catalunya"


GEOGRAFIA HUMANA / CONFLICTES TERRITORIALS
Editorial Empúries / Pàgines: 457 / ISBN 84-7596-380-3 / Edició: juliol 2003


El llibre fa un recorregut pels principals (setze) conflictes territorials de Catalunya a càrrec  d'un grup d'experts universitaris. Com a nexe d'unió entre aquests, el mateix professor Nel·lo confegeix una Introducció en la qual determina orígens, dinàmiques i alternatives a aquests conflictes.

Entre d'altres, els conflictes analitzats són: el parc eòlic de les serres de Pàndols i Cavalls, l'abocador de Cardona, el camp de golf de Torrebonica, la línea elèctrica de les Gavarres, l'estació d'esquí de Vaquèira, el traçat de la línia del TGV, la contaminació per purins a L'Urgell i el Segrià, etc.

El denominador comú de tots aquests conflictes és l'us i gestió del territori. Tanmateix també cal destacar el seu caràcter reactiu i local, que cal contextualitzar en els moviments anomenats amb l'àcrònim NIMBY ("Not In My Back Yard").

Una excel·lent, però, alhora, àcida síntesi la podem trobar a la web de la Societat Catalana de Geografia