Seguidors

diumenge, 19 de febrer del 2012

KOSINSKI, Jerzy


 
"DESDE EL JARDIN

NOVEL·LA NORD-AMERICANA
Editorial Pomaire. / Pàgines: 177 / Volum 20 / ISBN: 84-286-0188-7 / Edició: 1977.


Desde el jardín és una novel·la excel·lent, narrada amb senzillesa i encant, des de la pau que inspira el personatge de Mr. Chance, aquest adorable ignorant que ha viscut apartat del món tota la seva vida i que un dia ha d'enfrontar-s'hi. Kosinski (1933-1991) construeix un relat sense final aparent, però amb una clara moral implícita sobre la simplicitat d'aquells que tenen el poder.

Mr. Chance és capaç no només de sobreviure, sinó d'arribar a les més altes esferes de la societat parlant de l'únic que coneix, el seu jardí, un discurs que es pren per metafòric i dotat de gran sapiència per empresaris, polítics, mitjans de comunicació ... El millor de tot és que no hi ha maldat ni engany per part de Mr. Chance, ell només es mostra com és i els altres simplement, ho veuen com desitgen que fos.

La novel·la va ser adaptada al cinema, amb el nom de Bienvenido Mr. Change i dirigida per Hal Ashby, i diuen que tot va passar quan Kosinski va rebre un telegrama en què algú es feia passar per Chance i deia: “... Estic disponible dins o fora del meu jardí...”. S'afegia un número de telèfon i Kosinski el va marcar. La persona que va contestar va ser ni més ni menys que Peter Sellers qui, fet i fet, va protagonitzar la versió cinematogràfica; per cert, de força èxit.

Val a dir que Kosinski es va suïcidar el 3 de maig de 1991, prenent una dosi mortal de barbitúrics, el seu habitual rom amb Coca Cola, i assegurant del resultat introduint el seu cap en una bossa de plàstic. Va deixar una nota: "M'he anat a dormir per una estona més gran de l'habitual. Anomenant Eternitat a aquesta estona".

Però això és una altra història. Aquesta, la del llibre, és la d'un conte deliciós i intel·ligent que es llegeix en una estona d'evasió imaginativa que tothom hauria de provar.