Seguidors

dilluns, 8 de febrer del 2010

DURAS, Marguerite

 
 
"EL AMANTE"

LITERATURA FRANCESA / NOVEL·LA FRANCESA SEGLE XX

Diario El Pais, S.L. / Pàginas: 154 / ISBN 84-89669-22-8 / Edició: 2002


Si bé el nom de Marguerite Duras ha quedat lligat a les lletres franceses del segle XX, sobretot quan el 1984 va ser la guanyadora del prestigiós Premi Goncourt, aquesta autora va néixer en realitat a Indoxina, l'any 1914. Allà té lloc la història d'amor i de desig que es narra a "L'amant". 
 
Els seus protagonistes són una adolescent de quinze anys, bella i pobre, i un pròsper comerciant xinès dotze anys més gran. La noia no és altra que la mateixa escriptora, que en aquestes pàgines autobiogràfiques rememora aquest tòrrid romanç, una relació apassionada d'intens amor i odi que va posar en escac els seus vincles familiars i la va fer madurar sobtadament. Però a més de l'erotisme, el que distingeix a la narració d'en Duras és l'èmfasi que posa en la descripció dels seus vincles amb la seva família, especialment amb la seva mare i amb els seus dos germans, el menor dels quals mor durant la Segona Guerra. El que marca la relació entre l'adolescent i l'amant és el silenci. Les convencions socials, l'educació en l'institut, la vestimenta, la bellesa, les diferències envers les dones natives, els diners, les absències, la mort ... tot és descrit amb saviesa per Dures. 
 
La novel·la no està dividida en capítols, sinó en breus apartats que donen un ritme particular, breu i entretallat, a la lectura. "L'amant" va ser traduïda a 43 llengües i va tenir molt d'èxit a tot el món. Va ser portada al cinema per Jean-Jacques Annaud amb el mateix títol.

Més informació a: