Seguidors

divendres, 11 de setembre de 2009

DURRELL, Lawrence

"JUSTINE"

LITERATURA ANGLESA / SEGLE XX

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 312 / ISBN 84-89669-72-4 "Justine", publicada el 1957, és el primer volum del Quartet d'Alexandria de Lawrence Durrell. És la primera de les quatre novel·les que expliquen una història complexa de passió i decepció en l'Alexandria dels anys 30 i 40.

La novel·la comença en una solitària illa grega. El narrador, un escriptor el nom i nacionalitat del qual ens és desconegut viu en un retir rural. La seva única companya és una nena de dos anys, de la qual no és el pare. És la filla de Melissa. Aquí comença el seu record dels anys viscuts a Alexandria al costat de Justine, Nessim, Melissa, Georges Pombal, Pursewarden ... són els personatges que viuen en un cercle en aquesta ciutat mediterrània. Sempre de rerefons el poeta Constantí Kavafis:
"... La ciutat és una gabia. 
No hi ha cap lloc, sempre és el mateix 
port terreny, i no hi ha vaixell 
que et arrencada de tu mateix.! Ah! No comprens 
que en arruïnar la vida sencera en aquest lloc, l'has malmès
en qualsevol part d'aquest món?..."

"...Quan de sobte, a mitjanit, sentis
passar el tropell invisible, les veus cristal·lines,
la música embriagadora dels seus cors,
sabràs que la Fortuna t'abandona, que l'esperança
cau, que tota una vida de desitjos
es desfà en fum. Ah, no pateixis
per alguna cosa que ja excedeix el desengany!
..."

BEARDSLEY, Monroe C.; HOSPERS, John

"ESTETICA. HISTORIA Y FUNDAMENTOS"

HISTÒRIA DE L'ART / ESTÈTICA

Ediciones Cátedra, S.A. / Pàgines: 170 / ISBN 84-376-0085-5 / Edició: 1981
Manual i síntesi sobre l'estètica que recull tant la vessant històrica com sistemàtica. El llibre està dividit en dos apartats:
     - sota el títol d'"Historia", escrit per Monroe C. Beardsley, fa un recorregut per les diferents concepcions estètiques des dels grecs fins el món contemporani.

     - sota el títol de "Fundamentos", escrit per John Hospers, es constatan els diversos elements que fonamenten l'estètica.
    Curiosament (o potser no), els materials (en PDF) de l'assignatura d'Història de les Idees Estètiques, de la llicenciatura d'Humanitats de la UOC, segueixen fill per randa, el contingut d'aquest llibre. A banda de les fotos i d'algún element nou que incorporan els materials, el text és el mateix. Tanmateix, és també curiós que en els materials es citi aquest llibre en la bibliografia general de l'assignatura però que no s'expliciti  clarament  que es segueix. L'edició d'aquests materials de la UOC és de 1999.