Seguidors

dissabte, 17 de gener de 2015

BAROJA, Pío"EL ARBOL DE LA CIENCIA"

LITERATURA ESPANYOLA / SEGLE XX
El País / Pàgines: 285 / ISBN: 84-9815-00-9 / Edició: 2004.

Pío Baroja (1872-1956), va ser un dels màxims representants de l'anomenada Generació del 98. La seva obra literària  es va concentrà en la prosa i va agrupà les seves novel·les en nou trilogies i en una tetralogia.

Precisament, El árbol de la ciencia (1911) pertany a la trilogia La raza, formada també per La dama errante (1908) y La ciudad de la niebla (1909). Tanmateix, és considerada una de les seves millors obres. Presenta una visió aspra i hostil de la societat espanyola de finals del segle XIX. El pessimisme del protagonista es correspon amb el del mateix autor i amb l'ambient dominant en la societat espanyola de l'època, enormement afectada per l'anomenada crisi del 98.

La vida del protagonista, d'Andrés Hurtado, com a estudiant de Medicina al Madrid de finals del segle XIX, és, en gran part, la vida del novel·lista, que, en general, no conservava molt bons records dels seus professors. Els retrats que apareixen al principi d'alguns d'ells, poden comparar-se amb els que, molt després, va traçar en les seves memòries. Les  inquietuds i dubtes del protagonista, els contrastos entre les realitats i les pretensions de la gent de l'època donen a la novel·la un to intel·lectual d'amargor. 

A la segona part, a través de l'estada d'Hurtado a Alcolea, un poble manxec, Baroja ens expressa la seva disconformitat per les tradicions típiques de l'Espanya rural del segle XIX. També aquí hi ha ressons de la breu època en què Baroja va exercir com metge rural al País Basc. Al camp, la situació no és millor que a Madrid: pobresa, caciquisme, ignorància, resignació etc. Després d'una breu estada a Alcolea, Hurtado torna a Madrid, on després d'experiències duríssimes exercint la seva professió, troba un parèntesi de pau en casar-se amb Lulú, intermedi que acaba amb la mort d'aquesta, del fill que esperaven i amb el suïcidi del protagonista. Els morts corresponen al final de les il·lusions, de la lluita, la derrota dels ideals i la resignació cap a un món sense esperança, un món destinat a la fatalitat.


Un resum de les idees filosòfiques de El libro de la ciencia el podeu trobar a Aula de Filosofia de Eugenio Sánchez Bravo.

Més informació a: