Seguidors

diumenge, 29 de juny del 2014

MARTIN ALEGRE, Sara


 
"LA LITERATURA”

CRÍTICA LITERARIA / SEGLE XX
Editorial UOC / Pàgines: 95 / ISBN: 978-84-9788-655-0 / Primera Edició: desembre 2007

Tal com s’indica en la contraportada d’aquest llibre: "...La literatura té un problema d’identitat. Els best-sellers són sovint novelles històriques que s’assemblen entre si. Les editorials aspiren a satisfer el mercat, però és exactament literatura tot el que publiquen? Si no ho és, què és? És millor o pitjor? Aquest llibre descriu amb exemples el nostre panorama literari i ajuda a aclarir idees. No oblida el paper de la crítica universitària i dels cànons..."

Així, Sara Martin Alegre, ens proposa fer una reflexió sobre què és Literatura (en majúscules) i el que no ho és. Llegir, tot i que “... és una activitat que s’associa al consum de la literatura...” (pàg.11), comporta que moltes vegades acabem consumint novel·la popular o comercial: pulp fiction, que dirien els anglesos.

De fet, però, la qüestió sobre què és la literatura (i l'art) és una pregunta essencialista: busquem el que podria tenir en comú tot el que és literatura i que, per tant, seria permanent al llarg dels segles i en totes les cultures. Al meu entendre, tot depèn del context, del gust, de l'època, de l'educació, dels interessos econòmics. Ja s'ha superat l'idealisme alemany de la "cosa-en-sí" (o, no?). No hi ha valors permanents, ni constitutius essencials. I no només en la literatura o l'art, sinó en tot.  Potser per aquest motiu Sara Martin també arriba a la conclusió que: “... Cap d’aquests indicadors, però, ens pot oferir una fórmula segura per distingir el que és literatura del que no ho és…” (pàg. 64)
 
Actualitzat: 10/11/2022