Seguidors

dissabte, 10 de desembre del 2011

OFÈLIA DRACS

 
 

"NEGRA I CONSENTIDA”


NARRATIVA CATALANA. SEGLE XX
Editorial Laia / Pàgines: 189 / ISBN 84-7222-426-0 / Edició: 1983.


Un dels punts que defineixen la narrativa catalana dels darrers decennis ha estat el conreu dels gèneres temàtics (novel·la policíaca, de ciència-ficció, eròtica...). El llançament de les narratives de gènere es produí en l’any 1980, quan el col·lectiu “Ofèlia Dracs” hi apostà amb un aparador de volums que eren repertoris dels gèneres més populars: Deu pometes té el pomer (1980), de literatura eròtica, Lovecraft, Lovecraft!  (1981), amb contes de misteri i de terror, Negra i consentida (1983), de narrativa policíaca, Essa efa (1985), amb contes de ciència-ficció i la novel·la Bocato di cardinali (1985), de narrativa gastronòmica.

De fet, per mitjà de la novel·la policíaca, enriquint els esquemes de les novel·les de crims i misteri amb un precís, cru i despietat retrat dels baixos fons i amb un propòsit evident de crítica social, els escriptors americans van crear el gènere negre. Un gènere que, ajudat per la parafernàlia mítica que el món del cinema va crear al seu voltant, ha tingut l’acceptació del públic d'aleshores ençà. A poc a poc, totes les llengües va intentar trasplantar el model ianqui a la seva pròpia realitat, i va generar, a vegades, estils a part i ben diferenciats dels originals.

A Catalunya, La figura de Pedrolo és central com a impulsor de la primera col·lecció especialitzada, la mítica La Cua de Palla (1963-1970), feu disponibles en català els clàssics de la novel·la negra.

El recorregut del col·lectiu Ofèlia Dracs pels diferents gèneres narratius té, com ja hem comentat, una estació en el gènere policíac, Negra i consentida.  Així, aquest, és un recull de narracions de “lladres i serenos” per a descobrir-hi assassins ... I en català.