Seguidors

dimecres, 28 d’agost del 2013

CHAVES NOGALES, Manuel


 
"A SANGRE Y FUEGO. 
Héroes, bestias y mártires de España”


LITERATURA ESPANYOLA SEGLE XX
Libros del Asteroide / Pàgines: 284 / ISBN: 978-84-92663-40-8 / Quarta Edició: 2013.

Aquest estiu, gràcies a un regal del meu bon amic Pere, he descobert a Manuel Chaves Nogales. Us proposo, doncs, dues lectures del tot recomanables i quasi imprescindibles.

Manuel Chaves Nogales (1897-1944) va ser un dels escriptors i periodistes espanyols més importants de la primera meitat del segle XX. Com a director del diari Ahora va romandre a Madrid des de l'inici de la guerra fins a finals del 1936, quan el govern de la República es traslladà a València i ell decidí exiliar-se. “...Petit burgès liberal, ciutadà d'una república democràtica i parlamentària...”, tal com ell es definia, la seva obra ha estat molt poc coneguda.

I potser ho ha estat per la seva mort sobtada o per al que va escriure. El que va escriure és excel·lent i esfereïdor. Unes mostres de la seva prosa les tenim en les dues obres que comentem avui: A sangre y fuego. Héroes,bestias y mártires de España i La agonía de Francia.

En el cas de A sangre y fuego, un conjunt de nou narracions o relats, ens trobem, ben segur, davant del millor que s'ha escrit a Espanya sobre la nostra guerra civil. Redactats entre 1936 i 1937 i publicats inicialment en diverses revistes internacionals, retraten diferents successos de la guerra que Chaves Nogales va conèixer directament: el propi autor ho manifesta en el Pròleg que escriu. Un pròleg, per cert, de 8 pàgines, en el qual analitza la conjuntura del moment i que és d’una extraordinària lucidesa.

La solidaritat i compassió pels qui pateixen en carn pròpia els horrors de la guerra permeten a Chaves observar els esdeveniments de la contesa amb una equidistància i una claretat sorprenents. A sangre  y fuego és, sens dubte, una de les narracions més intel·ligents i plenes de vida de totes les que he llegit sobre el tema, un veritable clàssic de la literatura espanyola.





 
 
"LA AGONIA DE FRANCIA”


LITERATURA ESPANYOLA SEGLE XX
Libros del Asteroide / Pàgines: 173 / ISBN: 978-84-92663-21-7 / Quinta Edició: 2011.

Pel que fa a La agonía de Francia, Manuel Chaves Nogales el comença a configurar a partir de novembre de 1936. Descoratjat pel rumb que està prenent la guerra civil, decideix abandonar Espanya i instal·lar-se amb la seva família a París. Allà col·laborarà amb la premsa francesa i llatinoamericana i fins i tot posarà en marxa una publicació semiartesanal sobre l'actualitat espanyola dirigida als exiliats republicans. El 1940, pocs dies abans que els nazis entrin a París, Chaves abandona la ciutat per dirigir-se a Bordeus i d'allà a Londres, on romandrà fins a la seva mort.

A La agonía de Francia Chaves Nogales se serveix dels seus coneixements i dels múltiples testimonis als quals va tenir accés a París per tractar d'explicar les raons que van portar a França a sucumbir davant el feixisme i signar un armistici amb Alemanya el juny de 1940. La seva àmplia experiència en temes internacionals i la seva extraordinària capacitat per interpretar els esdeveniments de l'actualitat van ajudar a traçar un lúcid relat sobre com el país que havia estat durant segle i mig el far de la democràcia al món es va posar en mans del nazisme. Publicat a Montevideo en 1941 i no recuperat fins gairebé setanta anys després, La agonía de Francia hauria de ser un llibre anomenat a figurar entre els assajos clàssics sobre la Segona Guerra Mundial.

Podeu trobar més informació sobre l’autor i les seves obres a:

 

Actualitzat: 29/10/2022