Seguidors

divendres, 17 de febrer del 2012

BAUM, L.Frank




"EL MAGO DE OZ


NOVEL·LA NORD-AMERICANA
Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 157 / Volum 42 / ISBN: 84-96246-54-X / Edició: 2004.


Les aventures d'una noia anomenada Dorothy en el país d'Oz, constitueixen una de les històries més conegudes de la cultura popular nord-americana. Gràcies al gran èxit d’El meravellós màgic d'Oz, publicat l’any 1900, L. Frank Baum (1856-1919) va escriure tretze llibres més sobre el país d'Oz. 

L’argument del llibre es basa en les aventures de la Dorothy quan es veu transportada per un cicló a un món màgic anomenat Oz i intenta tornar a casa seva. Compta amb l'ajuda de diversos personatges que es troba pel camí, sobretot un lleó, un robot i un espantaocells. Aquests l'acompanyen a veure el Màgic d'Oz, que pot complir desitjos i, per tant, donar-los el que més vol cadascú. Diversos enemics, sobretot dues bruixes, intenten impedir aquest fet.

S'han donat multitud de lectures al·legòriques de la història, sobretot politicoeconòmiques. Així, hom hi ha volgut veure que el conte és una al·legoria directa de la lluita política i econòmica entre els partidaris del patró or i els del bimetal·lisme als Estats Units a finals del segle XIX. La carretera de maons grocs és la falsa promesa de l'or, Kansas l'estat agrícola endeutat, les sabates de plata el camí de tornada a casa, i Oz, la mesura de pes de l'or (oz = unça).

L’any 1939 es va realitzar l’adaptació cinematogràfica del conte: El màgic d'Oz. Va ser una pel·lícula musical de fantasia dirigida per Victor Fleming, produïda per la Metro-Goldwy-Mayer i protagonitzada per Judy Garland. La pel·lícula i la cançó Over the Rainbows, cantada per Judy Garland, s’han convertit en un clàssic del cinema.

Com sol passar amb aquest tipus d’icones musicals, tothom ha fet la seva versió o adaptació. A tall de curiositat, aquí us deixem algunes d’aquestes:
Amb quina us quedeu? Jo, amb totes.