Seguidors

diumenge, 29 de gener del 2012

CRANE, Stephen

 
 

"EL ROJO EMBLEMA DEL VALOR


NOVEL·LA NORD-AMERICANA
Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 196 / Volum 50 / ISBN: 84-96246-60-4 / Edició: 2004.


Stephen Crane (1871-1900), fou un periodista i escriptor nord-americà.

 “El rojo emblema del valor” és la història d'Henry Fleming (un nom difícil de trobar en la novel·la; la majoria de les vegades Crane es refereix al protagonista dient-li "el noi", la qual cosa ja és tota una declaració d'intencions), un adolescent allistat en l'exèrcit nordista malgrat l'oposició de la seva mare, durant la Guerra de Secessió. En una construcció magnífica, l'inici del relat ens situa en la condició més freqüent del soldat: l'espera del combat, en aquest cas, de la primera batalla del batalló d'Henry. És encara el temps de la fabulació, de si és encara possible l'èpica en la guerra, o de si «els homes eren millors o més tímids» en els temps moderns. Després d'una pausa per rememorar l'allistament del noi, Crane ens portarà al camp de batalla, a la seva confusió, al seu gran esforç per als protagonistes que amb prou feines res significa per als generals, a la constatació que les vides d'uns quants soldats són prescindibles enfront dels grans plans estratègics, a la por, al dubte que el mateix Henry té sobre el seu valor, a si la seva por és diferent, de si ell és inferior als altres, a la falsa grandesa, l'absurd de la guerra.

Cal destacar que era la primera vegada que en un relat de guerra es tractava d'entrar en la ment d'un protagonista, d'un soldat. Aquest relat psicològic, coherentment dialèctic i contradictori, desolador i real, del que és el ritu d'iniciació més bestial de la naturalesa humana, és l'inici de tota una saga de narracions que faran que la guerra a la literatura ja no torni a ser la mateixa. Un relat personal que es torna universal en tota la seva extensió; un relat pessimista, realista i ferotgement anti-èpic. 

Podeu trobar un comentari a Antonio Muñoz Molina, a El País, titulat també: El rojo emblema de el valor. També podeu trobar un PDF del llibre, en anglès i castellà.