"EL ANTICRISTO. Maldición sobre el cristianismo”
FILOSOFIA / Hª DEL PENSAMENT
Alianza Editorial / Pàgines: 183 / ISBN 978-84-206-5354-9 / Tercera edició: 2011. Cinquena reimpressió: 2017
El 8 de gener de 1889, Franz Overbeck, historiador del cristianisme, teòleg a Basilea i amic de Friedrich Nietzsche, va arribar a Torí per recollir el filòsof, després d'una carta escrita per Nietzsche i que li va mostrar l'historiador Jacob Burckhardt. A la carta, l'historiador va veure que Nietzsche patia seriosament de demència i Overbeck va anar a salvar el seu amic, si encara era a temps. En arribar, el teòleg va trobar Nietzsche envoltat d’un munt de papers, entre els quals hi havia el manuscrit de L'Anticrist, acuradament embolicat en un foli. Overbeck es va emportar el manuscrit a Basilea i allà es va disposar a ordenar les escriptures. Més tard, va enviar el text al compositor Heinrich Köselitz, més conegut com a Peter Gast, el qual també va ser amic de Nietzsche fins que el filòsof va trencar amistat amb aquest i Lou Andreas-Salomé. Així, el febrer de 1889, Peter Gast i Franz Overbeck van decidir publicar, amb moltes reserves, el manuscrit de L'Anticrist. No va ser fins a 1893 que el text va caure en mans de la germana de Nietzsche, Elisabeth Föster Nietzsche, qui el modificaria al seu gust, com va fer amb la resta de les obres de Friedrich Nietzsche. Els originals no es recuperarien sinó fins a mitjans dels anys seixanta del segle XX.
A L’Anticrist, Nietzsche intentaria capgirar la concepció del cristianisme que es tenia a finals del segle XIX. Per a Nietzsche, el déu del cristianisme contradiu la vida perquè calumnia el “més ençà” i promet un “més enllà” que salvi a l’home de la vida mundana i del seu patiment. Aquest déu, el pathos o l'essència principal del qual és la compassió, ha estat inventat després del falsejament que va patir la història d'Israel en la mesura que Jahvé va passar de ser la consciència del poder a ser aquell el qual es venjaria dels desobedients. Quan el déu d'Israel ja no va poder salvar el seu poble, en comptes d'acabar amb aquest déu, se’l va resignificar inventant el pecat, és a dir, la desobediència com a mal major; però els déus són invencions dels pobles i, molt especialment, dels seus sacerdots espirituals, per això la desobediència a Déu significa, en última instància, la desobediència al sacerdot. El poder va passar dels guerrers d'Israel als seus capellans.
Si el déu dels jueus representava la promesa consoladora d'una vida eterna en un “més enllà” que apaivaga el mal del “més ençà”, Jesucrist representarà la vida eterna del “més enllà” trobada en el “més ençà”. Així, Crist és el redemptor, el que allibera tothom de la culpa, dels pecats, de la desobediència a Déu i posa fi al poder sacerdotal. Tot i que la tasca dels evangelis és predicar la vida pràctica de Crist redemptor, és a dir, la pràctica de la remissió de tots els pecats, Nietzsche critica que aquesta pràctica va morir a la creu: ningú va poder dur a terme el cristianisme perquè ningú va oblidar les culpes i els pecats. Al contrari, els evangelistes, i en especial Pau de Tars, van tornar al poder sacerdotal com a mètode per salvar la culpa i, així, assegurar-ne el poder personal. Nietzsche assenyala en els evangelis diferents exemples del que no és el cristianisme, però presta especial atenció al Gènesi com a mostra exemplificadora de la fundació mitològica del judaisme sacerdotal.
EL MITE DEL GÈNESI
No explicarem aquí en què va consistir el mite del Gènesi, però sí que ens aturarem en el simbolisme d'aquest. En ell es descriu un arbre el fruit del qual està prohibit perquè en menjar d'ell “...se us obriran els ulls i sereu com a déus, coneixedors del bé i del mal...” (Gènesi 3, 5). L'arbre fa referència al coneixement, capacitat que ens permet pensar per nosaltres mateixos i actuar com a déus, és a dir, no haver de dependre de Déu. Però els mites en general són expressions de voluntats particulars, i el del Gènesi és en aquest cas l'expressió del sacerdot. Així, aquest mite, que es va escriure posteriorment a Moisès, no és un tractat sobre la història d'Israel per amor a la història o un llibre escrit per interès científic, sinó que és un document d'autodefinició i de persuasió: és la voluntat del sacerdot que no té interès que els individus coneguin, perquè el saber (ciència) és contrari a la moral en la mesura que el coneixement acaba amb les promeses utòpiques i posa en qüestió les relacions de poder circumdants. Precisament el “més enllà” com a salvació a les tragèdies que ofereix la vida és la promesa que el sacerdot ofereix mitjançant el control dels pecats. L'Església ha alimentat la humanitat amb la idea del pecat i aquest mal s'ha de reparar. El cristianisme, tal com l'Església ho ha explicat, especialment la catòlica, al llarg de gairebé dos mil·lennis, no s'ha donat a conèixer a través dels principis morals de Jesús el crucificat, l'objectiu del qual era eliminar els pecats de la humanitat, sinó a través de la doctrina de Pau de Tars en la mesura que aquest va tornar a la idea original de pecat. Amb el mite del pecat, Pau va tornar al darrer judaisme, acabant així amb tota idea cristiana. D'aquesta manera, segons Nietzsche, no són els apòstols “evangelistes”, és a dir, predicadors del missatge de Crist, sinó “desevangelistes”, ja que han tergiversat el missatge del crucificat. Aquests han estat els creadors del cristianisme tal com el coneixem en la tradició d'Occident, encara que potser hauríem d'anomenar “pablisme” allò que coneixem com a cristianisme, en la mesura que és doctrina dels valors de Pau, no dels de Crist.
EL CRISTIANISME COM UNA INVENCIÓ DELS EVANGELISTES
Com hem vist, L'Anticrist és una obra que intenta desmuntar la religió cristiana des de l'anàlisi de la seva història, els documents i els fets més notoris. En aquesta anàlisi, Nietzsche demostra que la religió que entenem com a “cristianisme” no pertany a Jesucrist, sinó que és una invenció dels seus mal anomenats “evangelistes”. Aquesta invenció inverteix fins i tot els valors de Crist per retornar a la moral jueva, més concretament a la moral sacerdotal jueva. Certament, i com va descrivint al llarg de l'obra, la paraula de Crist va venir per aturar la roda dels pecats i obrir el camí al perdó, fins i tot dels més menyspreables. El regne del cel ja no és amb Crist una recompensa ultramundana, sinó que habita en cadascun dels individus: el regne del cel és l'acció moral de cadascú que fa possible l'amor entre els individus. Tanmateix, allò que coneixem com a “cristianisme” mai no va predicar això, sinó una cosa molt diferent, és a dir, que el regne del cel és una recompensa ultramundana que es dona a través de les accions pròpies del bé; és a dir, de les accions pròpies encomanades pel sacerdot. Seguir la voluntat del sacerdot és la clau que obre la porta del regne del cel.
Si el sofriment i la mort són la tragèdia de la vida, la immortalitat esdevé la recompensa que ofereix el regne del cel, el regne creat i promès pel capellà. Aquesta recompensa, però, fa menysprear la vida terrenal; és a dir, menysprear la mateixa voluntat per seguir la del sacerdot. Al cap i a la fi, el que Nietzsche acaba demostrant és que el cristianisme, més enllà d'acostar-se a la doctrina de l'amor entre tots els individus, és més aviat la doctrina de Pau de Tars. Aquest sacerdot va tenir com a objectiu desenvolupar la seva voluntat de poder, que consistia a dur a terme el poder sacerdotal, el seu poder sacerdotal, la seva voluntat de poder entre tots els éssers humans. Per això Nietzsche ens adverteix que “…un fa bé de posar-se els guants quan llegeix el Nou Testament...”. Tot i ser un llibre breu i concís, a través de L’Anticrist podem apreciar les tres idees principals de la filosofia de Nietzsche: la voluntat de poder, la doctrina de l'etern retorn i el superhome.
LA VOLUNTAT DE PODER
El concepte de “voluntat de poder” de Nietzsche ha tingut diferents interpretacions, entre les quals hi ha la del domini d'un sobre els altres. No va del tot desencaminada, però tampoc és exacta. Nosaltres l'entenem millor com aquell concepte que expressa la idea de voler interpretar el món segons com l'individu el percep, és a dir, segons la seva perspectiva o, en termes kantians, servir-se del seu propi enteniment. Aquesta idea sorgeix a través de l'observació del sacerdot que, per exemple, lluny de redimir el món, pretén fer-ho i, aleshores, dominar-lo, per la qual cosa el sacerdot és una manifestació més de la voluntat de poder, intrínseca a tots els éssers humans. La qüestió és com dur a terme aquesta voluntat. Aquí és on entra la doctrina, és a dir, la manera com s'interpreta. La promesa del “pablisme” (cristianisme) és la del “més enllà”. Aprofitant-se de la debilitat dels individus al “més ençà”, ofereix l'esperança salvífica del “més enllà”. El motiu pel qual es presenta aquesta doctrina és la salvació de les tragèdies que ens augura la vida, però l'objectiu últim és aconseguir interpretar el món circumdant dels altres individus a través de la voluntat pròpia per, al final, dominar-los.
EL SUPERHOME I L’ETERN RETORN
Si bé el “pablisme” és una mostra de la voluntat de poder d'una doctrina determinada que ens porta a individus sotmesos al poder sacerdotal, Nietzsche proposa una nova moral: la del “superhome”. Com hem pogut observar, estar sotmès a la voluntat de poder sacerdotal vol dir no aplicar la pròpia voluntat de poder, per la qual cosa la moral cristiana és antillibertària. Al contrari, la proposta de Nietzsche no passa per eliminar la voluntat de poder dels individus —cosa que és impossible—, sinó per dotar-los d'una doctrina que els permeti alliberar-se del jou sacerdotal del pecat i del “més enllà”, i poder realitzar la pròpia voluntat de posseir. Recordem que la promesa del “més enllà” té com a motiu salvar les tragèdies del “més ençà” oferint un món utòpic on els mals d'aquesta vida desapareixen: mitjançant la submissió al poder sacerdotal, la porta del cel queda oberta. Això vol dir que hem de renunciar al “més ençà”, fer d'aquesta vida un camí de sacrificis per a la següent, però això implica, alhora, sotmetre la nostra voluntat a la del sacerdot, en la mesura que tota interpretació pròpia ens pot conduir a conèixer el bé i el mal des de la nostra perspectiva i, en conseqüència, esdevenir responsables. Aquesta responsabilitat, que és el més proper a la divinitat, és la que ens obliga a respondre davant les circumstàncies del “més ençà”, les quals, a més, es repeteixen una vegada i una altra. Aquest pes de la vida, el caràcter repetitiu i inevitable del qual el converteix en tràgic, és el motiu moral del superhome: no evita fer-se càrrec del “més ençà” subordinant-lo a un “més enllà”, sinó que l'afronta des de la pròpia perspectiva malgrat de la seva repetició inevitable. Així, la doctrina de l'etern retorn és el “regal” que ens deixa Nietzsche, és a dir, la creença que ens permet acceptar les repetitives i inevitables voluntats de poder; la doctrina que no té com a objectiu menysprear el “més ençà” per la seva tragicitat, sinó acceptar-ho i dur-ho a terme.
ONTOLOGIA DE L’ESPERIT LLIURE
Fet i fet, a través de les obres de Nietzsche es pot apreciar que la seva intenció va consistir a enderrocar la tradició d'occident, destruir la metafísica que supeditava els individus a una creença supraterrenal. Així, per exemple, a través de L'Anticrist hem pogut observar que l'inici de la tradició d'occident comença amb Pau de Tars, ja que és qui trasllada el judaisme més enllà del poble jueu, eliminant tota possibilitat del cristianisme i supeditant el “més aquí ” a un “més enllà”.
En aquest sentit, Nietzsche va realitzar un impressionant estudi genealògic de la història del cristianisme i va constatar que la voluntat de poder sacerdotal es va transmetre a través de la doctrina del pecat. D'aquesta manera, Nietzsche obre la possibilitat d'una ontologia de l'esperit lliure; és a dir, un estudi de l'ésser que és capaç de crear la seva pròpia moral o perspectiva de la vida sense estar subordinat a ningú, creació que es fa a partir de les experiències pròpies de la vida. D'aquesta manera, L'Anticrist, al·legoria per excel·lència del superhome, és aquell que utilitza la pròpia voluntat de poder per interpretar la vida des de si mateix, aplicant la doctrina de l'etern retorn; és a dir, la doctrina que ensenya a viure al “més ençà” sense necessitat de la mentida del “més enllà”.
Si el lema de la il·lustració kantiana era sapere aude (serveix-te de la teva pròpia raó o enteniment), no hi ha res més il·lustrat que interpretar el món a partir de la pròpia experiència personal. Amb Nietzsche va començar la destrucció de la tradició d'Occident, destrucció que s'ha dut a terme al llarg del segle XX amb figures tan rellevants com Foucault, Arendt, Heidegger, Lévinas, Butler i d'altres intel·lectuals que, posant en dubte les concepcions de la tradició d'occident han obert un debat ontològic nou com en èpoques anteriors ja va fer Occident. Estem davant de l'era de la mort dels vells ídols i la creació dels nous i, enmig de totes dues, el pensament lliure dels individus. Déu ha mort, però l'ombra de la tirania supramundana continua vigent, per això Nietzsche és, avui més que mai, imprescindible per entendre la nostra actualitat i tenir eines per resistir-la, resignificar-la i construir-la de nou.
Podeu trobar més informació a:
Nietzsche contra el cristianisme, per Valèria Gaillard. El Punt (2-08-2004)
Friedrich Nietzsche, per FILOSÒFICA KALOSKAYA
En el diván con Nietzsche, per David Ortega. Democresía
El anticristo de Nietzsche: una hermenéutica desde un cristianismo liberador, per Javier Prado Galán. (Octubre 2000)
El Nietzsche del Anticristo, per Miguel Morey. El Español (21/06/2000)
Nietzsche y el cristianisme, per Juan José Tamayo. El País (29/12/2000)
Actualitzat a 9 de gener de 2022
El sacerdot jueu fou el primer que utilitzà el ressentiment de l’esclau per a instigar a la rebel·lió en nom d’una religió que, d’altra banda, promovia una forma d’autoritat tirànica canalitzada en les figures que ells mateixos representaven. El poble jueu, envoltat sempre d’enemics reals i, quan no és així, d’enemics imaginaris, és instigat pels seus sacerdots a odiar el més fort, que és considerat com el culpable de les seves desgràcies. Per això rebutja les pulsions que, a judici de Nietzsche, resulten ser les que afirmen la vida: la sexualitat, el noble egoisme, l’agressivitat i la crueltat, exaltant, en canvi, les pulsions que van contra natura: la revenja, el ressentiment i l’odi. El jueu se sent a sí mateix com el poble escollit; els demés pobles no són més que un perill. En definitiva: l’enemic dels jueus són tots els demés.
Video de la conferència de G. Mayos sobre Nietzsche i "La geneologia de la moral" a la Fundació Aplicació de Callús i al grup GLOF el 23 de juny de 2012.
Segona part: la voluntat de poder
Actualitzat: 13/11/2024