Seguidors

dissabte, 12 de març del 2022

Post – A LA MEMÒRIA DE J.H.Elliott

 El dijous 10 de març va morir l’historiador J.H.Elliot. Vaig descobrir els seus llibres l’any 1986 mentre estudiava Geografia i Història a la UB. Especialment, va impactar-me La rebelión de los catalanes (1598-1640) i La España Imperial (1469-1716). I va impactar-me per dos motius.

En primer lloc, per la minuciositat i extremada documentació de les seves anàlisis i llibres que, alhora, barrejava amb una extraordinària i amb una impressionant claredat en les seves exposicions i argumentacions. Al professor J.H.Elliot se l’entenia des del primer moment.

I, en segon lloc, perquè va trencar amb una visió de la història d’Espanya i de la revolta catalana de 1640. De la història d’Espanya va constatar que era molt semblant a la de la resta d'Europa i que no suposa, com la Llegenda Negra incideix, una anomalia o una excepció negativa. I pel que fa a la revolta catalana de 1640, argumenta perfectament que no va tractar-se només d’una revolta contra l’imperi espanyol. Així, la revolució catalana del 1640 no va ser en realitat una revolució, sinó dues. La primera va ser la revolució social, espontània, impremeditada, dels pobres contra els rics, dels desposseïts contra els poderosos: el resultat de tots aquells descontents que havien turmentat el Principat durant tantes dècades. La segona va ser la revolució política contra el domini castellà: el resultat del prolongat conflicte d'interessos entre el Principat de Catalunya i la cort d'Espanya, els orígens remots del qual es poden buscar al segle XVI, però que s'havia anat accentuant any rere any des de la mort de Felip II. Els cabdills de la primera revolució eren anònims; els dirigents de la segona eren els diputats de la Generalitat.

També podeu trobar més informació a:

John H. Elliott: “Desde los años de Pujol se falsea la historia en la escuela”, per Jesús Ruiz Mantilla, a EL PAIS (26-10-2017)

Muere John H. Elliott, el historiador británico maestro de hispanistas, a los 91 años, per Rafa de Miguel, a EL PAIS (10-03-2022)

J.H. Elliott, un Sir en la corte de Felipe IV, per Pedro Insua, a EL LIBERAL (11-03-2022)