Seguidors

divendres, 9 de gener del 2015

VALLE-INCLÁN, Ramón Maria del


 
"SONATA DE PRIMAVERA"

LITERATURA ESPANYOLA / SEGLE XX
El País / Pàgines: 123 / ISBN: 84-9815-021-3 / Edició: 2003.



Ramón María del Valle-Inclán (1866-1936), va ser un dels membres del corrent literari modernista a Espanya i en les seves darreres obres se l'ha considerat com a proper a la Generació del 98. Tanmateix, se'l considera com el creador de l'estil literari denominat esperpent.

Valle-Inclán és un dels autors més Importants de la literatura espanyola i un exemple clar de què la distinció entre modernistes i la Generació del 98 és més aviat borrosa. La seva obra abasta tant, en la seva primera època, les obres de caràcter més esteticista i d'evasió, com les més compromeses, que cerquen la denúncia de l'estafa amb la deformació grotesca de la realitat la qual va suposar la creació del seu personalíssim esperpent.

Les Sonatas de Valle-Inclán estan formades per quatre novel·les curtes les quals narren les memòries fictícies del Marquès de Bradomín, alter ego del mateix Valle-Inclán, que es defineix amb els famosos epítets de: "...lleig, catòlic i sentimental...". Les quatre novel·les s'ambienten en quatre moments de la vida del marquès. 
 
Sonata de Primavera té lloc a Itàlia i ens presenta a un jove protagonista que serveix com a missatger del Vaticà i que és enviat al Palau Gaetani. Aquí intentarà conquerir a la filla gran de la Princesa Gaetani que està a punt de prendre els hàbits de monja.

A Sonata de Verano ens traslladem a Mèxic on viurem l'apassionada i tempestuosa relació del marquès amb la Niña Chole, que és filla i amant d'un bandoler. A Sonata de Otoño, la trama succeeix a Galicia que és el marc d'una nova aventura amorosa entre el protagonista i un dels seus nostàlgics i antics amors. I, finalment, Sonata de Invierno ens porta al crepuscle de la vida del marquès, quan, ferit després en les guerres carlines, es recupera en un convent i sorgeix una història d'amor prohibit amb la joveníssima Maximina.

Valle-Inclán va donar suport a la Segona República Espanyola.
 
Actualitzat: 11/11/2022