Seguidors

divendres, 1 de gener de 2010

SOBOUL, Albert

"LA REVOLUCION FRANCESA"

HISTÒRIA MODERNA / REVOLUCIÓ FRANCESA

Ediciones Orbis, S.A. / Pàgines: 155 / ISBN 84-7530-944-5 / Edició: 1981

L'obra de Soboul constitueix ja un mite en la historiografia sobre la Revolució francesa. Seguint la línia de Jaurès, Sagnac, Mathiez i Georges Lefebvre, Albert Soboul utilitza conceptes i mètodes de caràcter dialèctic que li serveixen per aclarir el fons socioeconòmic del moviment revolucionari. El paper dels nobles i l'aristocràcia en general, el moviment camperol en les zones rurals, l'aixecament del poble en les ciutats i la imposició definitiva de la burgesia com a classe social a predomini són fenòmens descrits i analitzats al llarg d'aquestes pàgines amb una precisió i una claredat que ens sembla estar veient les seqüències gairebé cinematogràficament.

S'ha dit que l'obra de Soboul és una història socialista de la Revolució francesa; més aviat podriem dir que és una història social en què s'il·luminen zones fosques de la Revolució, a la llum de l'examen de les relacions de producció i de les lluites de classes, del nou desenvolupament de l'agricultura i de les indústries manufactureres, etc. Aquest enfocament, predominantment social, permet donar a la Revolució tot el seu relleu històric en el progrés de la humanitat, a través del qual veiem el pas d'una societat de caràcter i organització feudal a una altra de caràcter fonamentalment burgesa.

El llibre acaba amb un capítol important sobre la França contemporània i la manera com en elles repercuteix encara la influència de la Revolució en les seves estructures socials i polítiques, amb totes les seves conseqüències.

Fet i fet, es tracta d'una obra que haurà de gaudir de l'interès no només dels estudiosos del passat, sinó d'aquells a qui preocupa el present i el futur, ja que l'estudi permet entreveure la direcció del futur històric de la humanitat.

SALVADÓ, Albert

"JAUME I EL CONQUERIDOR"


NOVEL·LA HISTÒRICA


"La daga del sarraceno". MAEVA Ediciones / Pàgines: 313 / ISBN 84-95354-33-0 / Edició: 2000

  
"La reina hongaresa".Columna / Pàgines: 245 / ISBN 84-664-0003-6 / Edició: gener 2001
 "Parleu o mateu-me".Columna / Pàgines: 238 / ISBN 84-664-0027-3 / Edició: gener 2001
Jaume I El Conqueridor és la trilogia de Albert Salvadó, en format d'història novel·lada, sobre la vida del rei català (1208-1276). Un RESUM de cadascun dels llibres es pot trobar a la pàgina web del propi autor.


Altres pàgines d'interès són:
 -ARXIU VIRTUAL JAUME I Documents d'època medieval relatius a la Corona d'Aragó
 -Versió digital de "El Llibre dels Fets"
 -Video: Ajuntament de Bracelona: 800 anys de Jaume I