Seguidors

dijous, 27 d’agost del 2009

MONTSERRAT TORRENTS, José

 
 
"LA SINAGOGA CRISTIANA"


HISTÒRIA DEL CRISTIANISME / JUDAISME
Editorial Trotta / Pàgines: 348 / ISBN 84-8164-754-3 / Edició 2005


L'objecta històric que contempla el professor Montserrat és la secta judeocristiana des dels seus orígens fins a la seva transformació en una nova religió. I l'arc cronològic cobert d'aquest estudi abraça, grosso modo, entre els anys trenta i el 135, és a dir, des de la mort de Jesús fins a la segona guerra jueva.

En la contraportada interior hi trobem un breu resum que he traduït al català: "...Les primeres generacions de cristians pertanyien plenament a la religió jueva, i en el llibre sagrat, la Bíblia, trobaven inspiració. La proclamació del messies Jesús no els estranyava de les sinagogues, ans al contrari, els presentava com fidels fills de la promesa de Déu a Abraham. Convençuts de la imminència de la fi del món, alguns cristians van sostenir que els pagans, molts dels quals freqüentaven les sinagogues com simpatitzants, havien de ser admesos en el si del poble elegit sense passar per la circumcisió. Pau de Tars va ser el capdavanter d'aquest judaisme renovat, que va ser rebut amb entusiasme en els cercles d'Israel més sensibles a les profecies universalistes. La proposta innovadora va ser rebutjada pel judaisme més ortodox, en particular pel de Palestina, i també per alguns grups de seguidors del messies Jesús. Tots els escrits cristians primitius, el Nou Testament, són obres redactades des de l'interior de la religió jueva. Entre finals del segle I i principis del II la secta cristiana es va separar de la sinagoga i es va constituir en església, conservant, però, el llibre sagrat d'Israel..."

Una síntesi més completa és la de l'antropòleg Josep Sellarès i que podem trobar a Espai de Llibertat

BERGER, Peter L.

 
"INVITACIÓ A LA SOCIOLOGIA. 
Una perspectiva humanística"

SOCIOLOGIA
Herder Editorial / Pàgines: 222 / ISBN 978-84-254-1530-2 / Edició 2007


Una idea general d'aquest llibre la podem trobar en la mateixa contraportada:"...Aquesta introducció a la sociologia és una invitació a un tipus de passió molt particular.  La sociologia és una forma de consciència característica de la modernitat. És una forma  de consciència que  implica la capacitat de mirar-se una situació, i de comprendre-la, des dels punts de vista respectius d'uns sistemes contradictoris d'interpretació. Implica igualment la voluntat de desenmascarar les pretensions i la propaganda per les quals els homes es camuflen llurs accions els uns als altres. I és, d'altra banda, el reflex de la consciència d'un món en el qual els valors han quedat radicalment relativitzats..."