Seguidors

diumenge, 3 de gener del 2010

ARISTÒFANES


 "LAS NUBES / LISÍSTRATA / DINERO "

 LITERATURA CLÀSSICA

Alianza Editorial / Pàgines: 241 / ISBN 978-84-206-3685-6 / Edició 2008.

Tothom recorda les grans tragèdies gregues d’Èsquil, Sòfocles i Eurípides. I és que, la fatalitat del destí que totes elles plategen, ha interessat al llarg dels temps als humans. Potser per aquest motiu, la comèdia grega sempre ha quedat en un segon pla o no és tan coneguda. Però no per això és menys important o té una qualitat inferior. Un dels grans representants de la comèdia grega és Aristòfanes.

Aristòfanes va ser un dramaturg grec que va viure entre el 444 i el 385 aC. Va néixer a Atenes i es creu que era fill de Filip, un terratinent poderós que dominava gran part d'Egina. Va ser sempre crític amb la política i les figures representatives de la ciutat, protagonitzant aquestes en moltes ocasions en les seves cèlebres comèdies. La seva vida va coincidir amb la Guerra del Peloponès i el constant enfrontament entre Atenes i Esparta, conflicte que va reflectir en la seva coneguda obra Lisístrata.

Conservador i tradicionalista, va ridiculitzar freqüentment les idees de Sòcrates (a qui representa com un demagog pervers en la seva obra Els núvols) i, d'altra banda, dels sofistes; tampoc va acceptar les noves formes de la dramàtica que començaven a despuntar gràcies a creadors com Eurípides.

La seva escriptura va gaudir d'una immensa popularitat, pel seu peculiar estil de contrastos, en què es barrejava el real i el fantàstic, la vulgaritat i l’encimbellat. Encara que se li coneix com el pare de la comèdia, és difícil tenir seguretat sobre quantes de les quaranta obres que se li atribueixen són realment seves.

Els núvols (Νεφέλαι) és una comèdia del segle V aC escrita per Aristòfanes. L'obra crítica de manera humorística els sofistes (fent especial befa de Sòcrates) i diverses personalitats de la societat atenenca del moment. Critica la degeneració de l'educació i la falta d'autoritat que converteix els joves en amants dels plaers i la bona vida en comptes d’educar-los en l'esforç i la sobrietat. Personalitza tots aquests vicis en el personatge de Sòcrates. També carrega contra els especuladors i xarlatans així com contra els polítics i advocats que enganyen el poble.

Lisístrata (Λυσιστράτη). Cansades de suportar les prolongades absències de la llar que la guerra imposa als homes i de la consegüent escassetat de relacions sexuals, les dones de tota l'Hèl·lade, convocades a Atenes per Lisístrata, decideixen fer que tan incòmoda situació obri a favor seu, portant-la als seus últims extrems. Per aconseguir la pau fora de les seves cases declararan la guerra dins d'elles: forçaran els homes a concertar la pau, negant-se completament a mantenir relacions sexuals amb ells mentre duri la guerra.

Text clàssic d'Aristòfanes que no només se segueix representant avui dia sinó que també ha estat portat al cinema per Francesc Bellmunt el 2002. Text, també, que ja planteja la lluita feminista en el segle IV aC.

Dinero o Plutus (Πλοῦτος) és una comèdia estrenada el 388 aC. Resulta ser una sàtira política situada a l’Atenes contemporània del comediògraf, protagonitzada pel déu que personifica la riquesa. El que Aristòfanes fa és idear una utopia: què passaria si el déu de la riquesa recuperés la vista i deixés d'estar subjecte a les enganyifes dels avars i els injustos?  

Actualitzat: 01/04/2024

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada