Seguidors

divendres, 17 de febrer de 2012

BAUM, L.Frank"EL MAGO DE OZ

NOVEL·LA NORD-AMERICANA

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 157 / Volum 42 / ISBN: 84-96246-54-X / Edició: 2004.


Les aventures d'una noia anomenada Dorothy en el país d'Oz, constitueixen  una de les històries més conegudes de la cultura popular nord-americana. Gràcies al gran èxit d’El meravellós màgic d'Oz, publicat l’any 1900, L. Frank Baum (1856-1919) va escriure tretze llibres més sobre el país d'Oz. 

L’argument del llibre es basa en les aventures de la Dorothy quan es veu transportada per un cicló a un món màgic anomenat Oz i intenta tornar a casa seva. Compta amb l'ajuda de diversos personatges que es troba pel camí, sobretot un lleó, un robot i un espantaocells. Aquests l'acompanyen a veure el Màgic d'Oz, que pot acomplir desitjos i per tant donar-los el que més vol cadascú. Diversos enemics, sobretot dues bruixes, intenten impedir aquest fet.

S'han donat multitud de lectures al·legòriques de la història, sobretot político-econòmiques. Així, hom hi ha volgut veure que el conte és una al·legoria directa de la lluita política i econòmica entre els partidaris del patró or i els del bimetal·lisme als Estats Units a finals del segle XIX. La carretera de maons grocs és la falsa promesa de l'or, Kansas l'estat agrícola endeutat, les sabates de plata el camí de tornada a casa, i Oz, la mesura de pes de l'or (oz = unça).

L’any 1939 es va realitzar l’adaptació cinematogràfica del conte: El màgic d'Oz. Va ser una pel·lícula musical de fantasia dirigida per Victor Fleming, produïda per la Metro-Goldwy-Mayer i protagonitzada per Judy Garland. La pel·lícula i la cançó Over the Rainbows, cantada per Judy Garlands’han convertit en un clàssic del cinema.

Com sol passar amb aquest tipus d’icones musicals, tothom ha fet la seva versió o adaptació. A tall de curiositat, aquí us deixem algunes d’aquestes:
Amb quina us quedeu? Jo, amb totes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada