Seguidors

dissabte, 28 de desembre del 2019

BIOY CASARES, Adolfo




"LA INVENCIÓN DE MOREL”

LITERATURA LLATINOAMERICANA
Diario El País / Pàgines: 155 / ISBN: 84-89669-69-4 / 2003.

La invención de Morel, publicada el 1940 i prologada per Jorge Luis Borges, és potser l'obra més famosa d'Adolfo Bioy Casares (1914-1999) i un clàssic de la ciència-ficció llatinoamericana.

Hoy, en esta isla, ha ocurrido un milagro. El verano se adelantó” (pàg.7). El seu protagonista és un fugitiu sentenciat a cadena perpètua per un “un error de la justícia” que arriba a una illa deserta, on s'alcen construccions abandonades. L'endemà la sorprenent música d'un fonògraf i la remor d'un grup de persones -entre elles la inaccessible Faustine- l'obliguen a ocultar-se prop dels pantans.


Des d'allí les observa, segueix els seus passos, intenta entaular conversa amb la noia. En aparença els estiuejants porten una vida frívola i despreocupada, però gradualment el fugitiu pren consciència d'un fet portentós que el terror a ser descobert havia dissimulat: per Faustine i els altres la seva existència passa inadvertida.

La solució de l'enigma i el desig de romandre al costat de la seva estimada el portarà a executar un acte crucial.

Així, Bioy Casares planteja en aquest excel·lent relat una metàfora del segle XX, i fins i tot del XXI: la dificultat de distingir quina és la realitat

Podeu trobar més informació a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada