"GUERRA CIVIL”
LITERATURA CLÀSSICA / HISTÒRIA DE ROMA
Editorial Gredos / Pàgines: 172 / ISBN: 84-249-2517-3 / Edició: 2000.
Molt sovint es parla sobre els èxits assolits per la humanitat com una proesa col·lectiva, de treball en equip. Es considera que sense aquest component grupal molts esdeveniments, descobriments i invents històrics no haurien estat possibles de manera individual. Tot i això, i des del meu punt de vista, això no deixa de ser una mitja veritat.
Hi ha centenars de personatges il·lustres que han influït de manera decisiva al món, ja sigui amb les seves idees, invents, accions o descobriments. Tots retenim en la memòria molts d’aquests personatges històrics. Tots recordem grans figures que han travessat èpoques i que es mantenen en la nostra ment. Fet i fet, aquests personatges històrics han marcat el desenvolupament de la Història. Tots han contribuït al fet que la societat s'hagi transformat: a voltes per bé i, a voltes, per malament. Juli Cèsar és un d’ells.
Gai Juli Cèsar va ser un polític i militar, del final de l’etapa republicana romana. Les seves obres poètiques s'han perdut i no es pot assegurar que l'autoria de l'anomenat Corpus Cesariano o Tria Bella, és a dir la Guerra d'Alexandria, la Guerra d'Àfrica i la Guerra d'Hispània, sigui de Cèsar. Entre els seus traductors hi ha un consens generalitzat sobre el fet que no van ser escrites per ell, encara que sí que estan possiblement basades en les seves notes.
Però, per sort, s'han conservat les que narren les seves extraordinàries campanyes militars a la Gàl·lia (De bello Gallico: Comentaris sobre les campanyes de la Gàl·lia) i durant la guerra civil amb Pompeu: (De bello civili: Comentaris sobre la guerra civil). De fet, Juli Cèsar va escriure una única obra de deu llibres, C. Iulli Caesaris commentarii rerum gestarum, que agrupava tant els set llibres sobre la guerra de les Gàl·lies com els tres llibres sobre la guerra civil. No és fins després de la mort de Cèsar, més concretament, en temps de Suetoni durant l'època Imperial, quan té lloc la separació de les dues obres i es comencen a distingir com a obres separades. Tot amb tot, totes dues constitueixen una important font històrica.
Guerra Civil, doncs, és una edició de l’editorial Gredos sobre De Bello civili. I en aquesta obra, Cèsar narra, des del seu punt de vista no absent d’un cert to auto propagandístic, els fets relacionats amb la segona guerra civil de la República romana.
El primer llibre té inici amb els esdeveniments que tenen lloc l'any 49 aC a Itàlia. Cèsar expressa i justifica les causes de la guerra, descriu el pas del riu Rubicó, analitza el fracàs davant al seu intent de pacificació i reconciliació amb Pompeu, les maniobres polítiques a Roma, i explica com Cèsar es converteix en amo i senyor d'Itàlia.
El segon llibre també explica els esdeveniments que van tenir lloc la resta de l'any 49 aC. Descriu les operacions militars que tenen lloc fora d'Itàlia: les campanyes d'Hispània i la victòria de Cèsar sobre els lloctinents de Pompeu, Luci Afrani i Marc Petrei; el setge i capitulació de Marsella, ciutat aliada de Pompeu i els fracassos dels seus exèrcits a Àfrica sota el comandament de Gai Escriboni Curió.
Finalment, el tercer llibre, considerat incomplet, recull els esdeveniments bèl·lics i polítics de l'any 48 aC: la dictadura de Juli Cèsar; la seva marxa a Grècia; el setge de Dirràquium; la victòria de Farsàlia; la fugida i posterior mort de Pompeu a Egipte per ordre de Ptolemeu; la participació de Cèsar en les lluites entre Ptolemeu i Cleòpatra pel tron d'Egipte.
Ras i curt, la lectura i comentari de la Guerra Civil no ens permet esbrinar si la figura de Juli Cèsar va transformar el seu món per bé o malament. Això seria motiu d’una altra anàlisi i comentari. Però si sabem que el va transformar. Amb ell la República Romana va esgotar els seus darrers dies i, a la seva mort, va començar l’Imperi. O va ser ell, ja, el primer emperador?
Si voleu més informació la podeu trobar a:
Julio César, per Fernández, Tomás i Tamaro, Elena. A Biografías y Vidas. La enciclopedia biográfica en línia. (11-02-2024)
Guerra editorial por Julio César: “Comparar a César con Putin es tentador”, per Rafael Ordóñez, a El Independiente. (01-04-2022)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada