Seguidors

divendres, 5 de gener del 2024

KIPLING, Rudyard

 

"CAPITANES INTRÉPIDOS”

LITERATURA ANGLESA / SEGLE XIX

Editorial El País / Pàgines: 164 / ISBN: 84-96246-56-6 / Edició: 2004.

 

Aquest relat de Rudyard Kipling (1865-1936) es va publicar a Londres el 1897. Igual que a El Llibre de la selva (1894), a Stalky & C. (1899) i a Kim (1901), l'autor estudia atentament l'home en formació, el jove ja en lluita amb la vida i les seves emboscades. De fet, és un dels temes predilecte de Kipling, en part derivat de Stevenson. En part, també influït pels records dels anys passats a l'Índia, és a dir, en un país on el noi es desenvolupa gairebé al carrer i on, com a conseqüència, les influències i els contactes tenen una força més activa que a Occident. 

En el cas d’aquest relat, els Capitans intrèpids són els mariners que segueixen les rutes dels mars del Nord per trobar els grans bancs de pesca. Són els grans solitaris de les goletes què coneixen les tempestes, que no perdonen, i els naufragis sense salvació, així com els sacrificis i heroismes que els acompanyen.

Hervey Cheyne, un desgraciat hereu de trenta milions, caigut al mar per casualitat, és recollit per la tripulació d'una goleta, la Som aquí i, obligat a compartir la sort dels seus improvisats companys. Deixa en pocs mesos de ser un objecte de gran luxe amb la marca de fàbrica ben visible i es fa home. Les finalitats didàctiques del relat estan hàbilment disfressades amb el seu art forjat d'aparents descuits i coloracions atrevides i amb la seva adherència a la realitat lírica i humana d'alguns personatges, com el petit Dan, grumet, i Manuel, un dels mariners, que confereix a moltes pàgines un caràcter poètic alhora que documental.

El 1937, Victor Fleming va dirigir una emocionant pel·lícula sobre Capitans intrèpids.

 

Si voleu més informació la podeu trobar a:

Capitanes intrépidos, per José Luis Forte, a EAM CINEMA (11-07-2013)

Capitanes intrépidos: Lecciones de vida del marinero Manuel (Spencer Tracy), per Roberto Resino Pallarés, a  ARGODERSE (11-11-2018)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada