"INQUISITIO”
LITERATURA CATALANA / SEGLE XXI
COLUMNA EDICIONS, S.A. / Pàgines: 431 / ISBN: 978-84-664-0770-0 / Edició: Octubre 2006.
El terme inquisició (del llatí inquisitio, “indagació”, “investigació”), va ser, en sentit ampli, un tribunal religiós que esbrinava i castigava els delictes contra la fe. Més específicament, la Inquisició o Santa Inquisició fa referència tant al procés legal, com a les institucions de l'Església catòlica dedicades a la supressió del que consideraven heretgia. L'heretgia contrària a la religió, a l'era medieval europea, molt sovint es castigava amb la pena de mort. El jutge que presidia un tribunal inquisitorial rebia el nom d’inquisidor.
La inquisició medieval es va fundar el 1184 a la zona de Llenguadoc per combatre l'heretgia dels càtars o albigesos. Aquell any, el papa Luci III va promulgar la decretal Ad abolendam (Sobre l'abolició de diverses heretgies malignes), en què va ordenar que s'establissin tribunals episcopals a tota la cristiandat per tal de perseguir l'heretgia. Va establir el principi (desconegut pel dret romà) segons el qual, fins i tot en absència de testimonis, qualsevol persona podia ser acusada d'heretgia i, per tant, ser sotmesa a un judici. La norma va ser reiterada l'any 1215 pel Concili del Laterà IV, que va instituir procediments d'ofici per combatre l'heretgia. Una simple sospita o delació era suficient per iniciar el procés; a més, aquells que sabien d'una heretgia o presumpta heretgia i no denunciaven el fet, també eren considerats responsables i, per tant, eren sotmesos al mateix judici.
El 1194, la Inquisició també es va implantar al regne d'Aragó. I a l'Edat Moderna, amb la unió d'Aragó amb Castella, es va estendre amb el nom d'Inquisició espanyola (1478-1834), sota auspici de la monarquia hispànica, l’àmbit d'acció de la qual es va exportar després als territoris conquerits d’Amèrica.
La Inquisició va ser abolida per Napoleó mitjançant els decrets de Chamartín de desembre de 1808, per la qual cosa no va existir durant el regnat de Josep I (1808-1812). El 1813, els diputats liberals de les Corts de Cadis van aprovar també la seva abolició, en bona part impulsats pel sentiment de rebuig que havia generat la condemna del Sant Ofici a la revolta popular contra la invasió francesa. No obstant això, va ser breument restaurada quan Ferran VII va recuperar el tron l'1 de juliol de 1814, i després de nou abolida durant el Trienni liberal.
Posteriorment, a la Dècada Ominosa (1823-1833), la Inquisició no va ser formalment restablida, a diferència del que es creu, sent substituïda en algunes diòcesis per les Juntes de Fe, tolerades per les autoritats locals. La Junta de Fe de València va tenir el trist honor de condemnar a mort el darrer, considerat heretge, executat a Espanya. Fou el mestre d'escola Gaietà Ripoll, penjat a València el 31 de juliol de 1826 i tot plegat entre un escàndol internacional a Europa pel despotisme que encara pervivia a Espanya.
I és precisament en aquest concret context històric de la Junta de Fe de València i del mestre Gaietà Ripoll que Alfred Bosch situa la seva novel·la Inquisitio, publicada el 2006. Així, a València un grup de persones inquietants pretenen ressuscitar la funesta institució, per preservar la societat que ells veuen amenaçada pel progrés imparable d'una industrialització que avança. A cavall entre els fets i la ficció, Inquisitio retrata la història de l'últim condemnat pels intolerants. Amb el ritme i les acurades descripcions històriques que caracteritzen la seva prosa, Alfred Bosch novel·la un dels episodis més obscurs de la nostra història recent.
La Inquisició va ser definitivament abolida el 15 de juliol de 1834 per un reial decret signat per la regent Maria Cristina de Borbó, durant la minoria d'edat d'Isabel II. El reial decret va ser una proposta del president del Consell de Ministres, el liberal moderat Francisco Martínez de la Rosa.
A la ciutat de València hi ha una plaça perifèrica amb el nom de "mestre Ripoll" encara que sense cap inscripció que indiqui qui va ser el titular de la plaça, i per què va morir.
Podeu trobar més informació a:
“Inquisito” d'Alfred Bosch: Un homenatge a València i, sobretot, a Gaetà Ripoll, per Sal·lus Herrero, a LEVANTE (09/02/2013)
“Inquisitio”, per Rosa Guardiola, a MEJORES LIBROS RECOMENDADOS
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada