Seguidors

diumenge, 13 de maig de 2018

MANFREDI, Valerio Massimo


"TEUTOBURGO”

NOVEL·LA HISTÒRICA / ROMA
Grijalbo /  Pàgines: 383 / ISBN 978-84-253-5525-7 / 1ª Edició: Abril 2017.

Valerio Massimo Manfredi és arqueòleg i historiador. Però és molt més conegut per les seves novel·les històriques del món clàssic. Teutoburgo és, a data d’avui, la més recent. En aquesta, Manfredi, torna al període romà per narrar, unint èpica i rigor històric, la història de dos germans. De fet, de dos guerrers. Les seves decisions i eleccions els van conduir, per camins diferents, al bosc de Teutoburg, on es va produir l'enfrontament decisiu entre romans i germànics, en una batalla que va canviar el destí d'un imperi.
Tot comença quan els dos germans corren pel bosc: Armin vol mostrar al seu germà Wulf  “el camí que no s’acaba mai”. Una via pavimentada de pedres polides, tan bella com si fos obra dels propis déus, que els soldats romans estan construint prop del seu poble, al cor de l’aspra i salvatge Germania. Una calçada que creua boscos, rius, pantans i ni tan sols s'atura davant les muntanyes. Mentre estan admirant-la, senten els passos d'una patrulla romana. Malgrat oposar resistència, acaben sent capturats. No obstant això, no els maten. Armin i Wulf són els fills del cabdill dels queruscs, un guerrer poderós i estimat per la seva tribu. Són portats a Roma en qualitat  d’ “hostes” de Cèsar August, qui els deixa a cura del centurió Marc Celi Taure.
Anys després els dos joves s'han convertit en Arminius i Flavus, dos experts soldats respectats per tots i que han sabut guanyar-se la confiança del propi emperador. Però, perviu encara la crida de la sang? Podria la fidelitat als seus portar-los a trair la terra que els ha adoptat?
Podeu trobar una selecció de les novel·les de Valerio Massimo Manfredi, amb un petit resum, a Blog de Jack Moreno

Més informació a:
Valerio Manfredi: "La romanización de los pueblos germánicos habría cambiado Europa", El Mundo
 -----------------------------------------------
 "ALÉXANDROS. EL FILL DEL SOMNI”


NOVEL·LA HISTÒRICA / GRÈCIA
Columna Edicions /  Pàgines: 316 / ISBN 84-8300-733-9 / 1ª Edició: Març 1999.

El fill del somni és la primera part de la trilogia denominada Aléxandros. Massimo Manfredi relata la vida d'Alexandre el Gran, un dels grans icones de l'antiguitat. Aquesta sèrie també està composta per: El desert d’Amon i Els confins del món.
Tot comença, i per això el títol d'aquest primer llibre, quan Olímpia té un estrany somni mentre dorm a costat del seu marit, el rei Filip II de Macedònia. Amb gran sigil, una serp màgica es va arrossegant entre els llençols i la posseeix. Des d'aquest moment, Olímpia té un presagi: el nen que naixerà serà alguna cosa més que l'hereu del Rei, ja que la sang real s'ha barrejat amb la sang d'un Déu.
Aquesta primera part s'inicia amb el naixement d'Alexandre i finalitza quan sent un jove de poc més de 20 anys assumeix el càrrec de rei de Macedònia. La narració ens va revelant com discorren els seus primers anys d'infància a palau sota el mantell protector de la seva mare Olímpia. I també de la seva etapa de formació, quan el seu pare, el rei Filip II, s'encarrega d'assignar-li com a tutor al que considera més apte per a dur a terme aquest treball, Aristòtil. Aristòtil no només el formarà en l'art i la filosofia, sinó també en el sistema polític grec. Influenciat per la figura del seu pare, veurem com Alexandre passa de ser un nen a ser un adult que assumeix una tasca de gran responsabilitat, fent-nos partícips dels seus primers somnis i il·lusions.
La novel·la està narrada, com el propi autor ens indica al final del llibre, "en clau contemporània", és a dir, amb un llenguatge, en conjunt, bastant modern. He llegit, no recordo ara on, un comentari que feia l'autor al referir-se a com s'han d'escriure aquest tipus de novel·les. Venia a dir, més o menys, que per escriure una novel·la històrica, el primer que hem de fer és actualitzar el passat, és a dir, transformar-lo de tal manera que el lector pugui comprendre-ho, però sense alterar-lo ni suavitzar-lo, encara que aquest no sigui del seu gust.


 -----------------------------------------------


 

"ALÉXANDROS. EL DESERT D’AMON”

NOVEL·LA HISTÒRICA / GRÈCIA
Columna Edicions /  Pàgines: 357 / ISBN 84-8300-772-X / 1ª Edició: Maig 1999.

En El desert d’Amon, el jove conqueridor Alexandre estén els seus dominis amb la força d'un exèrcit: amb la Falange com la seva guàrdia privada, i amb Bucèfal com corser del líder. Derrota a l'emperador Darios III de Pèrsia, per situar-se com el màxim dirigent de l'antiguitat.
En aquestes pàgines desfilen els seus amics Hefestió i Ptolemeu, així com les traïcions, els disbarats, els temors, i la glòria de l'home que va dominar aquesta època de glòria de la gran Macedònia. I també la visita a Egipte: misterioses senyals en el desconegut desert d’Amon, poblat de fantasmes, revelen a Alexandre el seu destí immortal. De fet, sembla ser que l'oracle d'Ammó, situat a l’oasi de Siwa, va confirmar a Alexandre com a ésser diví i com el legítim faraó d'Egipte, durant una visita prèvia al començament de la seva campanya de conquesta a Pèrsia, l'any 331 aC.


 -----------------------------------------------
"ALÉXANDROS. ELS CONFINS DEL MÓN”


 NOVEL·LA HISTÒRICA / GRÈCIA
Columna Edicions /  Pàgines: 413 / ISBN 84-8300-816-5 / 1ª Edició: Agost 1999.
 

En aquest llibre, Valerio Massimo Manfredi ens dóna un puntual detall de la rapidesa i velocitat del poderós exèrcit d'Alexandre després de sortir d'Egipte.
A les planures de Gaugamela, a Mesopotàmia, s'enfrontarà un cop més amb el gran exèrcit del rei Darios III, a qui una vegada més derrotarà. Després d'aquesta victòria les portes de Pèrsia s'obren al jove rei Alexandre, i amb això les ciutats més importants: Babilònia, Susa, Pasagarda, Persèpolis, etc. es rendeixen davant el vencedor, i conquerint tota Mesopotàmia.
Les tropes d'Alexandre seguiran el seu avanç en persecució de Darios, prenent les ciutats que es troben al seu pas. Creuaran els límits de l'Imperi Persa i entraran a l'Índia, on s'enfrontaran al rei Poros, al qual venceran en la dura batalla d’Hidaspes, però on patiran baixes importants. Després d'això, Alexandre condueix al seu exèrcit fins al riu Hífasis, moment en el qual, pressionat pels seus homes, pren la decisió de tornar.
 


 -----------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada