Seguidors

dimecres, 7 de setembre del 2022

LONDON, Jack

 

"COLMILLO BLANCO”

LITERATURA NORD-AMERICANA

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 260 / Volum 15 / ISBN: 84-96246-23-X / Edició: 2004.

 

En aquesta oportunitat estem davant d'una història fascinant. La novel·la mostra les aventures i les lliçons de vida d'un llop blanc salvatge que a causa de diferents circumstàncies es veurà involucrat i afectat per dos mons, el de la maldat i el de la bondat, descobrint la crueltat humana.

La novel·la Ullal Blanc de Jack London va ser publicada l'any 1906. La història transcorre al Territori del Yukon (Canadà), durant la Febre de l'or de Klondike a finals del segle xix. És una novel·la complementària La Crida del Bosc (La llamada de lo salvaje), l'obra més coneguda de London, que tracta d'un gos domèstic segrestat que ha de fer ús del seu instint salvatge per sobreviure i prosperar als boscos d'Alaska.

Ullal Blanc és, sens dubte, una obra literària que utilitza la figura del llop blanc com un símbol representatiu entre els conflictes de l'home i la natura. La major part de la novel·la està escrita des del punt de vista del protagonista: el llop. Així, permet explorar la manera com els animals veuen el seu món i com aquests veuen els humans. Una història carregada d'emotivitat, que ens captiva des del principi fins al final.

Molts experts estableixen que Ullal Blanc és la viva representació del conflicte existent entre l'amor i l'odi, que ha estat objecte de forts debats entre els homes i els animals. Portada al gènere de les novel·les d'aventura, amb un notable realisme, és vista com una de les millors històries que va deixar el nord-americà Jack London deu anys abans de morir.

Tanmateix, la novel·la és parcialment una al·legoria autobiogràfica basada en la transformació de London d'un adolescent aventurer a un escriptor casat de classe mitjana. Quan la va escriure, Jack London estava influenciat per les idees de Herbert Spencer, Karl Marx i Friedrich Nietzsche. Les condicions socials als Estats Units també van tenir influència a la història.

Per altra banda, la novel·la ha estat adaptada, el 1991, a una pel·lícula del mateix nom i dirigida per  Randal Kleiser.

Podeu trobar més informació a:

Colmillo Blanco, de Jack London, per Guillermo Olorn, a Las lecturas de Guillermo (10/11/2019)

 --------------------------------------

 

"LA LLAMADA DE LO SALVAJE”

LITERATURA NORD-AMERICANA

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 146 / Volum 28 / ISBN: 84-96246-37-X / Edició: 2004.

 

La crida del bosc o La crida de la natura és l’obra cabdal de Jack London (1876-1916), autor conegut especialment per les seves novel·les d'aventures. Durant la seva infància a Califòrnia amb prou feines va rebre educació, però va resoldre les mancances amb freqüents visites a la biblioteca municipal. En la seva atzarosa joventut va recórrer els llocs més remots del món impulsat sempre pel seu afany aventurer. Tot i això, els seus freqüents problemes laborals el van reduir a la mendicitat i al presidi, on va tractar amb delinqüents i captaires, i va conèixer de primera mà els ambients més baixos de la societat nord-americana.

A poc a poc, va aconseguir remuntar gràcies a la seva força de voluntat, i el 1900 ja estava entre els escriptors més famosos dels Estats Units. Més encara des que el 1903 va publicar La crida del bosc, que va obtenir una gran acceptació. London la va escriure inspirat en la seva pròpia biografia, ja que va estar gairebé un any a les inhòspites terres de Yukón, a Alaska. Aquesta novel·la ha esdevingut per mèrits propis un clàssic de la literatura juvenil.

Jack London relata les vicissituds de Buck, un gos californià que es veu arrossegat des del càlid i confortable sud fins a les perilloses neus del nord. Allà, Buck desenvoluparà les seves capacitats i el seu instint per tal de sobreviure en un entorn perillós i hostil. A mesura que avança la narració, l'actitud del gos va des de l'inconformisme i la desconfiança cap a l'ambient brutal i combatiu que l'envolta fins a l'adaptació completa als boscos d'Alaska.

L'èxit principal de l'autor consisteix a proporcionar al llibre de ritme. London aconsegueix introduir la història en gairebé quatre pàgines, es desplega com un veritable expert en el desenvolupament de la narració i captiva als lectors amb un ambiciós final en què atorga al seu llibre tints de llegenda. El llenguatge ric i elaborat i les descripcions simples, però assolides, doten a La crida del bosc d'una lleugeresa, eficàcia i habilitat incomparables.

L'obra és, al capdavall, la història de la transformació de Buck. Al gos s'opera un poderós canvi que transmet una contagiosa emoció. London presenta les primitives forces de la natura amb una bellesa ideal i salvatge que acaba seduint el protagonista. Molts han pretès veure al llibre una ferotge crítica a la vida urbana i a la costumista societat del seu temps, encara que la seva lectura admet múltiples interpretacions. Una novel·la fascinant.

També hi ha una adaptació cinematogràfica, estrenada el 2020 i protagonitzada per Harrison Ford.

 

Podeu trobar més informació a:

Jack London: La Llamada De Lo Salvaje, per Guillermo Castro, a Narrativa Clásica XIX y XX (13/06/2021)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada