Seguidors

diumenge, 1 de juliol de 2012

STEVENSON, Robert Louis"LA FLECHA NEGRA”

LITERATURA ESCOCESA / NOVEL·LA HISTÒRICA

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 293 / Volum 39 / ISBN: 84-96246-48-5 / Edició: 2004.


La Fletxa Negra és una novel·la històrica escrita per Robert Louis Stevenson el 1888. El seu títol original en anglès és The Black Arrow: A tali of two roses (La fletxa negra: un conte de dues roses). La seva primera publicació va ser en format de fulletó i amb el pseudònim de Capità George North.

Recordareu Stevenson perquè és l’autor d'algunes de les històries fantàstiques i d'aventures més populars, com L'illa del tresor i L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde. Va ser molt conegut en el seu temps i algunes de les seves obres han esdevingut clàssiques.

La història transcorre durant la Guerra de les Dues Roses, guerra civil entre 1455 i 1485, en què es van enfrontar la Casa de Lancaster contra els de la Casa de York pel tron ​​d'Anglaterra. La Guerra va acabar amb l'extinció de la línia dels Plantegenet i va debilitar molt a la noblesa. Aquest període de guerra civil va marcar el declivi de la influència anglesa al continent europeu, el debilitament del poder feudal dels nobles, i l'increment del poder dels comerciants i la centralització del poder monàrquic sota la nova dinastia dels Tudor. La fi de la guerra és considerada pels historiadors com la fi de l'edat mitjana anglesa i l'inici del Renaixement. Tanmateix, el nom del conflicte, producte del romanticisme, té el seu origen en que els emblemes heràldics de les dues cases eren una rosa.

Richard Dick Shelton és el protagonista de la novel·la i explica com es torna cavaller, rescata a Joanna Sedley i obté justícia de la mort del seu pare. És a dir: aventures, aventures i més aventures.


 

diumenge, 8 juny de 2014" EL EXTRAÑO CASO DEL DR. JEKYLL Y MR. HYDE

LITERATURA ESCOCESA 

Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 128 / Volum 25 / ISBN: 84-96246-33-7 / Edició: 2004.

El extraño caso del Dr. Jekyll y Mr Hyde és una crítica a la societat victoriana de l’època. Una societat que estava clarament polaritzada, dualitzada, on les persones  eren respectables o no, i on les aparences eren la clau de volta d’aquesta respectabilitat.  

Així, el règim victorià sembla tenir dues cares. Pareix volgué la duplicitat en la vida i les relacions. Per una banda el burgès, que s’ha forjat amb el treball i que està desitjos de ser ben vist i respectat; per l’altra, el mateix ésser, que  té una vessant diferent en les nits solitàries del submón prostibulari i marginal, que el propi Jekyll reconeix.

I també, la pròpia ciutat, Londres, te dues cares. D’una banda la metròpoli amb la seva multitud, amb els seus cotxes, comerços, els seus cafès; i per l'altre, la ciutat nocturna, a voltes poc il·luminada per la llum de gas i que també amb les seves boirines, potser pretén ocultar els amos de doble moral. El burgès és l'home de la ciutat diürna i els éssers no respectables són els reis de l'espai urbà durant la nit.

En conclusió, estem davant d'una crítica a la societat vitoriana. A les atrocitats que ocorrien, a la seva foscor i a la seva doble moral. R.L. Stevenson vesteix, doncs, una història per criticar aquesta societat dual on el suposat bé, el doctor Jekyll -un metge reconegut, de conducta irreprotxable, però que té desitjos ocults i reprimits- , és només una aparença, del seu alter ego, el mal, representat per Mr. Hyde -un ésser d'aspecte repulsiu a través del qual el doctor deixa anar aquests plaers inconfessables sense tenir després remordiments per haver experimentat el prohibit. Jekyll, per tant, és un representant d’aquesta societat de valors puritans als quals només cal gratar la superfície per descobrir la seva veritable naturalesa. El Dr. Jekyll és, en definitiva, un exponent d’una societat d’aparences i doble moral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada