Seguidors

diumenge, 3 de juliol del 2016

KAFKA, Franz



"LA METAMORFOSIS Y OTROS RELATOS"

LITERATURA SEGLE XX
Diario El Pais, S.L. / Pàginas: 159 / ISBN 84-89669-27-9 / Edició: 2002.

Qui no ha llegit La Metamorfosis de Franz Kafka? Abans es llegia durant el BUP o el COU, quan la vaig llegir per primera vegada; ara... Ara es llegeixen altres coses.

Aquesta novel·la i també els petits relats que acompanyen a aquesta edició són un dolor extrem. Un dolor que es procrea i recrea constantment, un dolor que alguns van voler anomenar de l’absurd, però que el va convertir en l'autor més inquietant i revelador del segle passat. La seva influència ha fet que el terme kafkià s'apliqui a situacions angoixants i, a voltes, grotesques i/o esperpèntiques.


La Metamorfosis és la novel·la curta més famosa de Franz Kafka. Publicada el 1916, va sorprendre el món literari del moment perquè l'anècdota que suporta el relat és tan simple com absurda: un home desperta un matí convertit en un enorme insecte -aparentment un escarabat, encara que no se cita explícitament en el text-. Continua vivint en la seva habitació, tolerat per la seva família, i contemplant com transcórrer la vida des de l'òptica d'un animal. Després de llegir la novel·la podem adonar-nos que el més important d'una narració no està en la trama o en l'argument, que qualsevol val, fins i tot un absurd, sinó que la clau rau en la manera d'explicar-ho i en el fons reflexiu que aporti.

Així, Franz Kafka és la veu de la consciència d'una època, la seva, i la del context del moviment expressionista, en el primer quart del segle XX, on conflueix el crepuscle de totes les grans il·lusions i idolatries de l'ànima moderna. Per això, Franz Kafka s'interessa més per la reflexió que desprèn les seves obres que la seva essència narrativa. 

Tanmateix, els personatges de Franz Kafka són sacsejats i amenaçats per instàncies ocultes. No tenen importància en si mateixos, sinó que són prototips de l'home desvalgut i desorientat. Es tracta de posar en evidència el sentit absurd de la vida i, per això, introdueix en la realitat més quotidiana una distorsió sorprenent utilitzant elements absurds i fantàstics, com la transformació del viatjant comercial Gregor Samsa en escarabat. No us la perdeu¡

Més informació a:

Biografia y obras de Franz Kafka

 

Actualització: 04/12/2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada