Seguidors

dimecres, 27 de març del 2024

GOZALO SALELLAS, Ignasi

 


L’EXCEPCIONALITAT PERMANENT.

Els nostres estats d’excepció”

GLOBALITZACIO / NEOLIBERALISME / MÓN ACTUAL

Editorial Anagrama / Pàgines: 108 / ISBN: 978-84-339-0197-2 / Edició: 2023.

 

L'excepcionalitat permanent d'Ignasi Gozalo Salellas és una obra que ens convida a reflexionar sobre l'excepcionalitat com la nova normalitat i les formes de dominació del present. El sobirà -“...Carl Schmitt va escriure a Teologia política [...] que “sobirà és aquell qui decideix sobre l’estat d’excepció”...”- (pàg. 21), encara que no sempre visible, és present en diferents figures, controlant la nostra quotidianitat i aplicant una excepcionalitat constant. Gozalo Salellas, en un estil que combina el llenguatge juridicomilitar del segle XX amb elements de crònica i assaig, actualitza el concepte d'estat d'excepció a les societats contemporànies. 

Així, explora els sis estats teleològics i somàtics que el sobirà  utilitza actualment. Aquest fet ens ajuda a comprendre millor una condició clau del nostre temps. I en aquest sentit, Gozalo Salellas, estableix els següents estats d’excepció:

a)    L’Estat total. Judicatures que segresten la societat.

b)    Estats de guerra i d’enemistat. Sobre la condició de vida del migrant.

c)    Estat de vigilància. L’algoritme, el nostre panòptic.

d)    Estats d’alarma. Biopolítiques de  la pandèmia.

e)    Estat d’emergència. Narratives ionquis de la catàstrofe.

Fet i fet, aquest llibre ofereix una visió crítica i profunda sobre com els poders fàctics i els mitjans de comunicació generen una angoixa contínua a la nostra societat actual. A través de la seva anàlisi, Gozalo Salellas ens convida a qüestionar el poder i a considerar com afecta les nostres vides diàries. L'excepcionalitat permanent és un tema rellevant actualment, i aquesta obra proporciona una perspectiva valuosa –de lectura obligatòria- per als que vulguin comprendre millor els mecanismes de control i dominació a la nostra societat contemporània.

 

Si voleu més informació la podeu trobar a:

Ignasi Gozalo Salellas: “Hi ha excepcionalitat per tot arreu i el vehicle sempre són els mitjans”, per Roser Reyner, a Tot Comunica. Blog dels Estudis de Ciències de la informació i de la Comunicació. (27/09/2023)

Vivim en una “excepcionalitat permanent”?, EL MATINS de (29/09/2023)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada