Seguidors

divendres, 1 de gener del 2010

SOBOUL, Albert

"LA REVOLUCION FRANCESA"

HISTÒRIA MODERNA / REVOLUCIÓ FRANCESA

Ediciones Orbis, S.A. / Pàgines: 155 / ISBN 84-7530-944-5 / Edició: 1981

L'obra de Soboul constitueix ja un mite en la historiografia sobre la Revolució francesa. Seguint la línia de Jaurès, Sagnac, Mathiez i Georges Lefebvre, Albert Soboul utilitza conceptes i mètodes de caràcter dialèctic que li serveixen per aclarir el fons socioeconòmic del moviment revolucionari. El paper dels nobles i l'aristocràcia en general, el moviment camperol en les zones rurals, l'aixecament del poble en les ciutats i la imposició definitiva de la burgesia com a classe social a predomini són fenòmens descrits i analitzats al llarg d'aquestes pàgines amb una precisió i una claredat que ens sembla estar veient les seqüències gairebé cinematogràficament.

S'ha dit que l'obra de Soboul és una història socialista de la Revolució francesa; més aviat podriem dir que és una història social en què s'il·luminen zones fosques de la Revolució, a la llum de l'examen de les relacions de producció i de les lluites de classes, del nou desenvolupament de l'agricultura i de les indústries manufactureres, etc. Aquest enfocament, predominantment social, permet donar a la Revolució tot el seu relleu històric en el progrés de la humanitat, a través del qual veiem el pas d'una societat de caràcter i organització feudal a una altra de caràcter fonamentalment burgesa.

El llibre acaba amb un capítol important sobre la França contemporània i la manera com en elles repercuteix encara la influència de la Revolució en les seves estructures socials i polítiques, amb totes les seves conseqüències.

Fet i fet, es tracta d'una obra que haurà de gaudir de l'interès no només dels estudiosos del passat, sinó d'aquells a qui preocupa el present i el futur, ja que l'estudi permet entreveure la direcció del futur històric de la humanitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada