Seguidors

diumenge, 30 de gener del 2011

ORTEGA Y GASSET, José

 
 
"EL ESPECTADOR

FILOSOFIA ESPANYOLA CONTEMPORÀNIA
Salvat Editores, S.A. y Alianza Editorial, S.A. / Pàgines: 188 / Volum 4 / M. 9612 / Edició: 1969.

     “El Espectador” és una obra que està constituïda per un conjunt d’articles i reflexions en un total de 8 volums publicats entre 1916 i 1934. L’edició de Salvat Editores i Alianza Editorial és una selecció de 16 comentaris i articles que també es mouen en els límits temporals de l’obra completa.

     Va ser un singular projecte unipersonal de l'autor el qual es proposava publicar periòdicament, en una espècie de revista amb forma de llibre que donà acollida a diversos gèneres periodístics, amb l'excepció deliberada de l'articulisme polític. 
 
    A la primera pàgina del primer volum, a l’article titulat ''Verdad y Perspectiva” se'ns explica que no és que l'autor refusi la política com a instrument d’intervenció en la vida social d’Espanya. El que passa és que ha arribat un moment en què Ortega necessita una mica més que acció política; intel·lectualment precisa d'un espai on abocar els fruits d'una acció contemplativa del món allunyada de l'utilitarisme polític, utilitarisme perjudicial per a l'acció pensant de l'intel·lectual.

Més informació a:
Biografia d’Ortega y Gasset a Filosofia.org


Actualitzat a 18/05/2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada