Seguidors

diumenge, 13 de febrer del 2011

HAMMETT, Dashiell

 
 
"EL HALCON MALTES


NOVEL·LA NORD-AMERICANA
Diario El Pais, S.L. / Pàgines: 303 / Volum 31 / ISBN: 84-89669-51-1 / Edició: 2002.


La novel·la policíaca va seguir, des de la seva creació pel nord-americà Edgar Allan Poe en la primera meitat del segle XIX, un recorregut curiós. Dels Estats Units va passar a Anglaterra, amb figures com Arthur Conan Doyle i el seu inoblidable Sherlock Holmes i, més tard, amb Agatha Christie.

Però, a continuació, tornen a ser autors nord-americans els que prenen el relleu per a crear la novel·la negra. Igual que la policíaca, aquesta es caracteritza per presentar un delicte que serà investigat i aclarit per un personatge. Però també presenta diferències.

Seria molt llarg intentar establir-les totes. No obstant això, simplificant molt, podríem dir que, mentre la narrativa merament policíaca presenta detectius que deslloriguen els casos mitjançant la seva intel·ligència, a través de la deducció, en la negra el protagonista és un investigador solitari i dur que no dubta a exercir la violència si cal, esdevenint aquesta un paper fonamental en l'obra. A més, resulta gairebé obligatòria l'aparició d'una bella dona que sol enlluernar a l'heroi.

El creador d'aquesta variant del gènere policíac és Dashiell Hammett (Saint Mary, Maryland, 1894-1961). Escriptor autodidacte -va deixar l'escola als tretze anys-, abans de dedicar-se a la literatura havia exercit tot tipus de treballs, però un d'ells seria crucial per a la seva carrera novel·lística. I és que Hammett va ser, durant un temps, detectiu de la mítica Agència Pinkerton. Allà va aprendre les tècniques investigadores i molts trucs que després traslladaria a les seves narracions.

Tot i ser la novel·la negra un gènere popular, la qualitat literària de les obres d'Hammett és molt estimable, igual que succeiria més tard amb l'altra gran figura d'aquest tipus de narrativa, Raymond Chandler.
 
Després de dues obres inicials ja excel·lents, “Collita vermella” i “La maledicció dels Dain”, Hammett va aconseguir la fama amb la seva novel·la més popular i, probablement, la millor: “El falcó maltès”, publicada el 1930 i que suposa, a més, la creació del seu investigador més ben trobat, Sam Spade, un personatge ja mític, sobretot des que va ser interpretat pel no menys llegendari Humphrey Bogart en el cinema.

Spade és un detectiu solitari, amb un caràcter una mica peculiar i que no dubta a vorejar els límits de la legalitat per resoldre els seus casos. En aquesta primera aparició, ha d'esbrinar tot un seguit de crims que se succeeixen a la ciutat de San Francisco a causa d'una valuosa figura -el falcó maltès- que va pertànyer a l'Emperador Carles V.

El protagonista, ajudat per una misteriosa jove de la qual, fins al final, no sabem les seves veritables intencions, ha d'afrontar tota mena de peripècies per solucionar el cas.

En resum, es tracta d’una molt bona novel·la que avui -sens dubte, ajudada pel cinema- constitueix probablement el clàssic per excel·lència del gènere negre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada