Seguidors

diumenge, 11 de juliol del 2010

CERVANTES, Miguel de

 
 
 
"EL LICENCIADO VIDRIERA Y OTRAS NOVELAS EJEMPLARES"

LITERATURA ESPANYOLA
Salvat Editores, S.A. y Alianza Editorial, S.A. / Pàgines: 190 / Edició 1969.



El llibre és una edició limitada de las “Novelas ejemplares” de Cervantes. Les que s’inclouen són: “El licenciado Vidriera”, “La gitanilla”, “La ilustre fregona”, “El casamiento engañoso” y “Novela y coloquio que pasó entre Cipión y Berganza”.

A “El licenciado Vidriera” un pobre estudiant, Tomás Rodaja, marxa a Salamanca a estudiar acompanyant un noble i allà és llicència amb honors; viatja per diverses ciutats d'Itàlia, però perd la raó a causa d'un filtre d'amor que li subministren en secret i creu tenir el cos de vidre i ser summament fràgil. Tanmateix, la seva agudesa és sorprenent i tots li consulten. La novel·la és en realitat una col·lecció de les agudeses en prosa del protagonista, a l'estil d'una de les miscel·lànies tan freqüents al Segle d'or espanyol. Finalment, recobra el judici, això no obstant, ja ningú el contracta ni va a veure'l.

La gitanilla” és la més llarga de les novel·les exemplars, i pot tenir elements autobiogràfics en una història amorosa que va tenir un parent llunyà de Cervantes. Com moltes altres d'aquestes trames, se centra en l'artifici de l’anagnòrisi o reconeixement d'una persona al final de l'obra. Es tracta d'una noia d'origen noble raptada per uns gitanos i educada per ells, i d'un noble que s'enamora i decideix portar una vida agitanada darrere d’ella, fins que al final es descobreix tot i la història acaba feliçment, possibilitant el matrimoni de la parella.

A “La ilustre fregona” dos joves de bona família, Carriazo i Avendaño, decideixen llançar-se a la vida picaresca. En una posada de Toledo, Avendaño s'enamora de Constanza, una minyona o servidora, cosa que farà que els dos joves decideixin aturar allà el seu viatge. Finalment, es descobrirà que Constanza és de noble naixement, filla natural del pare de Carriazo, per la qual cosa res impedirà el seu casament amb Avendaño.


El casamiento engañoso” narra l’estafa que fa una senyoreta aparentment honesta a un militar casant-se amb ell; aquest ignora que ha estat una meretriu i aquesta l'abandona deixant-li una malaltia venèria que ha de purgar amb suors a l'hospital d'Atocha, on transcorre la novel·la següent.

Trobareu més informació a Cervantes Virtual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada