Seguidors

diumenge, 13 de juny del 2010

GARCIA CARCEL, Ricardo

 
"FELIPE V Y LOS ESPAÑOLES. 
Una visión periférica del problema de España."

HISTÒRIA MODERNA D'ESPANYA

PLAZA & JANES / Pàgines: 338 / ISBN: 84-01-53056-3 / Primera Edició: febrer 2002.

El problema de la invertebració hispànica segueix inquietant als espanyols i la seva història constitueix la dialèctica entre dues concepcions: l'Espanya horitzontal, expressada en la «monarquia composta» dels Àustries durant els segles XVI i XVII, i l'Espanya vertical, que triomfarà amb la Nova Planta de Felip V.

Aquest llibre recorre la trajectòria de les diferents solucions donades al «problema d'Espanya» i se centra a valorar la «solució» Felip V i en reconstruir les confrontades opinions que el seu regnat ha suscitat. L'autor defensa la relativitat dels judicis de valor sobre la figura del monarca i reivindica un exercici de realisme, ja que, segons ell, la solució del problema d'Espanya comença per desdramatitzar el problema de la seva solució.

Ricardo García Cárcel és doctor per la Universitat de València i catedràtic numerari a la Universitat Autònoma de Barcelona, disposa d'una gran quantitat de línies de recerca, totes elles centrades a la història moderna d'Espanya. Des del seu primer estudi sobre les Germanies de València fins a la recent obra sobre els mites de la Guerra de la Independència, el Dr. García Cárcel ha elaborat una sòlida recerca sobre la Inquisició espanyola, sobre la cultura moderna espanyola, i sobre el paper dels distints monarques hispànics i la seva relació amb Catalunya, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada